14 Nisan 2016 Perşembe

VOLEYBOL



SPOR

                                                        VOLEYBOL
     Voleybol ilk olarak 1985'te William G. Morgan tarafından iş adamları sınıfları için tenis, hentbol,   basketbol, beysbol gibi spor dallarını harmanlayarak yeni bir spor dalı geliştirilmiştir. Voleybolun amaçlarından biri basketboldan daha az yorucu ve daha az fiziksel güç harcanan bir spor dalı olmasıdır.

     Başlarda ismi " mintonette " olarak kullanılmıştır. Mintonette "topa yere değmeden vurmak"  anlamına gelir. Sonralarda oyunu izleyen Profesör Albert T. Halstead mintonette yerine "Volley Ball" adını önermiştir. Volley zaten tenis ve futbolda kullanılan bir terimdir. 1952 yılında A.B.D voleybol birliği bu iki sözcüğü birleştirerek "Volleyball" olarak yazılmasına karar vermiştir. Günümüzde de hala çok sevilmekte ve oynanmaktadır. Hatta çoğumuzun hobisidir.


   VOLEYBOL KRONOLOJİSİ
  • 1895:William G. Morgan voleybol oyununu çıkardı.
  • 1900:oyun için özel bir top kullanılmaya başlandı.
  • 1916:Filipinler'de hücuma yönelik pas ve smaç organizasyonu tanıtıldı.
  • 1917:Set sayıları 21 sayıdan 15 sayıya değiştirildi.
  • 1920:Üç vuruş ve arkadan hücum kuralları eklendi.
  • 1930:İlk iki kişilik sahil oyunu oynandı.
  • 1947:Uluslar arası voleybol federasyonu kuruldu.
  • 1948:İlk iki kişilik sahil turnuvası düzenlenmiş.
  • 1949:İlk dünya şampiyonası Çekoslovakya Prag da düzenlenmiştir.Çekoslovakya şampiyon oldu.
  • 1952:Bayanlar arası ilk dünya şampiyonası Moskovada yapıldı ve Sovyetler birliği şampiyon oldu.
  • 1964:Voleybol Tokyo olimpiyatlarında oyunlara eklendi.
  • 1983: Profesyonel Voleybol Birliği (AVP) kuruldu.
  • 1986: Bayanlar Profesyonel Voleybol birliği (WPVA) kuruldu.
  • 1990:Dünya ligi oluşturuldu.
  • 1995:Voleybol 100 yaşına girdi.

     Her spor dalı gibi voleybolun da oyun kuralları ve oyunu oynama stilleri var.
Voleybol altı kişiden oluşan iki takım arasında oynanır. Takımlarda altı tane asil oyuncu istedikleri kadar da yedek oyuncuları bulunur.
     Voleybol sahasının eni 9 m, boyu 18 m boyutundadır. Saha tam ortasından fileyle ikiye ayrılır. Fileden üç metre geride olan kısım ise oyucuların atak alanıdır. Filenin boyu bayanlar için 2.24m ; erkekler için 2.43m'dir. Filenin bir ucunda baş hakem diğer ucunda yardımcı hakem ve her iki tarafın sınır çizgisinde bulunan çizgi hakemleri olmak üzere dört tane hakem yönetir. Ön alan 3m, arka alan 6m'dir. Ayrıca sahanın çizgisinin tam hizasında olacak şekilde filenin her iki tarafına anten vardır. Top bu antenlere çarparsa yine sayıyı karşı takım alır.


   
     Voleyboldaki amaç topu kendi sahasında en fazla üç pasla düşürmeyip filenin karşı sahasında yani rakip takımın sahasında düşürmektir. Topu karşı takımın sahasına düşüren takım sayıyı alır. Bu üç pası oyuncular vücudunun herhangi bir yeriyle karşılayabilirler. Ancak her oyuncu topa yalnızca bir kere vurabilir. Yanlışlıkla veya herhangi başka bir şekilde dahi bir kere vurmamaları durumunda sayıyı karşı taraf alır. Oyuncular saat yönünde  olmak üzere sürekli değişerek oynarlar. Bu da aslında her oyuncunun her konuda en az diğer takım arkadaşları kadar bilgili yetenekli olmalarını gerektirir. Maç 5 setten oluşur. İlk dört set 25, son set ise 15 sayıdan oluşur. Fakat seti kazanmak için set sayısının 25 olması yeterli değildir. Karşı takımla aralarında en az iki fark olmalıdır. Sayı 25 olduğunda hala aralarında en az iki fark yoksa set uzatmalara gider. Bu aradaki fark 2 olana kadar devam eder. 
   
      Voleybolda smaç, servis, parmakbas, manşet, blok gibi oynama teknikleri vardır. Bunlar hem hücum hem de savunma için kullanılır. Tabi bunlar içinde smaçör, pasör, libero gibi pozisyonlar vardır.


      Voleybolda bir de "Libero" vardır. Libero takımın 6. oyuncusudur.  Liberonun forma rengi takım arkadaşlarından farklıdır hatta genelde tam zıt renk olur. Oyuncu listesinde adının yanında arkadaşlarından farklı olarak L harfi bulunur. Bu L harfi onun maçta başka bir görevde kullanılmayacağını da belirtir. Libero defansif bir oyucudur ve takımın savunma oyuncusudur. Libero servis atamaz ve 3 metre içinden hücum yapamaz. Arka alanda hücum yapabilir fakat orada da zıplayamaz.






                                      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder