17 Nisan 2016 Pazar

FUTBOL



SPOR

                            


FUTBOL
       Futbol 11'er oyuncudan oluşan iki takım arasında oynan bir takım oyunudur. Uluslar arası Futbol Birliği Kurulu tarafından belirlenen 17 kural çerçevesinde oynamaktadır. Futbol kendine özgü küresel bir topla oynanıyor. Müsabakalarda kurallara uygun şekilde maçı yöneten bir orta hakem, iki yardımcı hakem ve bir dördüncü hakem bulunmaktadır. Bazen bazı müsabakalarda iki ek  yardımcı hakem bulunabilir. Özellikle 21. yüzyıldan itibaren 200 üzerinde ülkede ve 250 milyonu aşkın oyuncu tarafından oynanmaktadır. Dünyada en çok oynanan ve dünyadaki en popüler spor dalıdır. 

    Futbol dikdörtgen şeklindeki sahada oynanır. Sahanın zemini yapay veya gerçek çimlerden oluşmaktadır. Zemin yeşil olmak zorundadır. Sahanın her iki kısa kenarının tam ortasına kaleler yerleştirilmiştir. Oyuncuların asıl amacı özellikle ayaklarını kullanarak ; elini ve kolunu kullanmadan topu karşı takımın kalesine sokarak gol yapmaktır. Her iki takımın kalesini koruyan kaleciler vardır. Kaleciler ceza alanı olarak adlandırılmış ve kendileri için ayrılmış bu alan içinde diğer oyunculardan farklı olarak ellerini kullanabilirler.



     Eğer ki top sahanın uzun kenarlarından dışarı çıkarsa taç atışı kullanılır. Taç atışını topa son olarak hangi oyuncu temas etmişse karşı takım kullanır. Kısa kenarlarından dışarı çıkması durumunda ise köşe atışı veya aut atışı kullanılarak oyun yeniden başlar. 
 köşe atışı; bir oyuncunun topu kendi kale çizgisinin dışına çıkarması durumunda karşı taraf  lehine kale çizgisi ile yan çizgisinin kesiştiği noktadan kullanılır. 
 aut atışı; topun hücum oyuncuları tarafından kale çizgisi dışına vurulması sonucunda ceza sahası içinden aut vuruşu yapılarak top oyuna sokulur.
    
       Futbol, 45'er dakikalık iki devreden oluşur. Toplam 90 dakika    süren bu maçın sonunda en fazla golü atan takım maçtan galip        ayrılır ve tabi ki 3 puanın sahibi olur. Bu durumda karşı taraf hiç    puan almaz ama olur da iki takım berabere kalırlarsa bu sefer her  iki takımda 1'er puan alır. Bazı organizasyonlarda normal sürede  berabere kalınırsa artı olarak 15'er dakikalık iki devre daha oynanır.
       Buna da uzatma dakikaları denir. Şayet bu süre içinde de  beraberlik bozulmazsa penaltı atışlarıyla galip gelen takım belli  olur.


     Günümüzde takımlar bir kaleci hariç defans, orta saha, forvet olmak üzere üç ana pozisyonda oynayan oyunculardan oluşur, Defans; karşı takımın hücumlarını en geride karşılayan grup ,forvet; ana amacı gol atmak olan ve rakip kaleye en yakın oyucuların oluşturduğu grup, orta saha; defans ve forvet arasında kalan oyunculardır. Kurallarda kaleciler dışındaki oyuncuların pozisyonları hakkında bir kısıtlama bulunmamaktadır. Her takımın bir de kaptanı vardır. Kaptanlar maç başlamadan önce kale ve top seçimi ile seri penaltı atışları için yapılan para atışlarında takımını temsil eder.


     Maçta hangi oyucunun hangi pozisyonda oynayacağına teknik direktörler karar verir. Her takımın başında teknik direktör vardır. Sahadaki 11 oyuncu dışında bir de yedek oyuncular vardır. Maçın gidişatı ve organizasyonun oyuncu değiştirme kurallarına göre herhangi bir oyuncu teknik direktörün takdirince yedeklerde bulunan başka bir oyuncuyla değiştirilebilir.
    Yıllar boyunca dünyanın farklı yerlerinde futbola benzeyen oyunlar oynansa da modern futbol kuralları ilk olarak 1863 yılında Futbol Birliği tarafından sistemleştirilmiş olup günümüze kadar birçok değişikliğe uğramıştır. Futbolun uluslar arası yönetim teşkilatı Uluslar arası Futbol Federasyonu Birliğidir.   


   Ülkemizde de futbol için Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) vardır. Türkiye'de futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt dışı sahalarına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve bu kararları uygulamaya koymakla yetkili kurumdur. Türkiye Futbol Federasyonu 1 Ocak 1923' te kurulmuştur. Başkanlığını yapan kişi ise Yıldırım Demirören' dir.
      
     Ülkemizin en eski takımları , Beşiktaş(1903), Galatasaray(1905), Fenerbahçe(1907) ve Trabzonspor(1967)'dur. 






      Başlama Vuruşu: Öncelikle her iki devreye başlarken ve gol atıldıktan sonra golü yiyen takım oyuncuları tarafından kullanılır.  
      Penaltı Vuruşu: Direkt serbest vuruş gerektirecek ihlallerin savunma yapan takımın ceza alanı içerisinde gerçekleştirilmesi durumunda yapılır. Vuruş kaleye 11 m 'den yapılır. Kaleci ile topa vuracak oyuncu arasında başka hiçbir oyuncu bulunmamalıdır. İki oyuncu dışında diğer oyuncular ceza alanının dışında olmak zorundadır.


       Hakem Atışı: Top oyunda iken yazılı olmayan bir sebepten ötürü oyun hakem tarafından durdurulursa top oyun durduğu anda nerede durmuşsa oradan başlatılır. Top yere değdiği an oyun yeniden başlamış olur.
       Taç Atışı: Top tam taç çizgisinden dışarı çıkarken topa son dokunan oyuncunun rakibi kullanır bu atışı. Topu iki elinin arasına alarak ayağı çizgide veya çizginin gerisinde olarak kullanır. 
       Köşe Vuruşu: Topun tamamı savunma yapan takımın oyuncusuna değdikten sonra kale çizgisini geçtiğinde rakip takım tarafından topun çıktığı noktaya en yakın köşeden yapılır.       
       Endirekt Serbest Vuruş: Bir takım oyuncusunun kurallarda belirtilen ihlalleri yapması durumunda karşı takımdan bir oyuncu ihlalin olduğu yerden kullanır. Topa vuran oyucu dışında başka bir oyuncuya daha değmesi gerekmektedir yoksa gol değeri kazanmaz.
       Direkt Serbest Vuruş: Bir takım oyuncusunun kurallarda belirtilen ihlalleri yapması durumunda karşı takımdan bir oyuncu ihlalin olduğu yerden kullanılır. Endirekt serbest vuruşun aksine bu tür serbest vuruşlarda direkt olarak gol olabilmektedir.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder