21 Nisan 2016 Perşembe

HENTBOL


SPOR




HENTBOL
   Hentbol, altı oyuncu sahada bir oyuncu kalede olmak üzere toplam 7 oyuncuyla oynanan bir takım oyunudur. Maç süresi 30 dakikalık iki devrede olmak üzere toplam 60 dakikadır. Danimarkalı bir beden eğitimi öğretmeni olan Holger Nielsen 1848' de Ortrup' daki okulunda kuralları ve metotları belirlenmiş ve adına Handball spiel dediği bir oyunun oynanmasına izin vermiştir. 1915-1917 yılları arasında Berlinli spor okulu müdürü olan Max Heiser bu oyunun gerçek yapısını düşünen ve kuran ilk kişi olmuştur. Hentbol en eski spor dallarından biridir.
     Hatta eski dönemlerin önemli düşünürlerinden Platon, bir eserinde 12 farklı renge boyanmış parçalı bir toptan söz etmiştir.

      Oyunun hedefi aslında biraz futbola benziyor. Hentbol oyununda amaç futbolda da olduğu gibi topu karşı takımın kalesine sokup gol yapmaktır. Ve tabi ki oyuncular topu karşı takımın kalesine sokmaya çalışırken kendi kalelerini de koruyup karşı tarafın gol atmasını engellerler. Hentbolu futboldan ayıran en önemli özelliği ise oyuncular futbolda topu ayakla kaleye sokmaya çalışırken hentbolda elle gol yapmaya çalışırlar. Hentbolda top elle tutulur ve dizden yukarısını istedikleri gibi kullanabilirler. Kaleci dışında hiçbir oyuncu topa ayaklarıyla vuramaz. Yalnızca kaleci ayaklarını kullanabilir. Zaten hentbolun sözlük anlamı da el topudur.

    
      İlk hentbol oyunu 1924-1925 yıllarında uluslar arası bir nitelik kazanmış ve ilk saha hentbol karşılaşması 1925' te Almanya-Avusturya arasında oynanmıştır. 1926 yılının Ağustos ayında Hollanda'nın "Deen Haag" şehrinde yapılan uluslar arası Amatör Atletizm Federasyonunun 8. kongresinde Hentbol oyunu için resmi oyun kurallarının hazırlanması göreviyle bir komisyon oluşturulmuş ve bu komisyon kısa zamanda çalışmalarını tamamlamıştır. 4 Ağustos 1928 tarihinde Amsterdam şehrinde kendine özgü "Uluslararası Amatör Hentbol Federasyonu" kurulmuştur. Hentbolun dünyaya yayılmasında Almanya'nın önemli rolü vardır. 
    
                                                                                     İlk olarak açık alanda 1936'da Berlin Olimpiyatlarında programa alınmış ve şampiyon olan ülke Almanya olmuştur. Sonrasında 1946 yılında Kopenhag'da 8 kurucu ülke birleşip "Uluslararası Hentbol Federasyonu" nu (IHF) kurmuşlardır. Bu ülkeler İsveç-İsviçre-Norveç-Polonya-Danimarka-Finlandiya-Fransa-Hollanda' dır. 

     Zamanla kötü hava şartlarından çıkan sorunlardan dolayı hentbol salonlara da taşınmış oldu ve bu tarihten sonra salon hentbolu adı altında kısa sürede daha fazla yayılmıştır. Böylece dünyada sevilen sporlar arasına girmiştir. 
    
     Ülkemizde hentbol 1930 yıllarında açık alan sporu ile başlamışsa da hentbol o dönemde henüz resmi bir spor değildi. Hentbol uzun bir süre ülkemizde amatör olarak oynanmıştır. 1943-1945 yılları arasında İstanbul Hentbol Ligi düzenlenerek kısa bir süre sonra Türkiye şampiyonluk oyunları oynamaya başlanmıştır. 1976 yılında da Hentbol Federasyonu kurulmuş ve ardından da Türkiye Hentbol Ligi kurularak geniş bir alanda oynanan bir spor dalı haline gelmiştir. 

     Oyun para atışı ile başlar. Bu atışı kazanan takım oyuna top ile mi başlamak istediğini yoksa savunma yapacağı kaleyi seçmek istediğini mi seçme hakkına sahip olur. Oyuncular topu sürerken iki kere tutabilirler ancak tuttuktan sonra 3 saniye içinde topu ellerinden çıkarmak zorundalar. Oyun iki hakem tarafından yönetilir ve bu her iki hakem de eşit haklara ve yetkilere sahiptir. İki devrenin sonunda en çok gol atan takım galip olur. Gol sayıları eşitse maç berabere kalır. Maç berabere kalırsa her iki takım da 1'er puan alır. Berabere kalmazsa herhangi bir takım kazanırsa kazanan takım iki sayı alır, kaybeden takım hiç puan alamaz.



                OYUN SAHASI
      Uluslararası hentbol saha ölçüleri uzun kenarı 40 metre, kısa kenarı 20 metredir. Hentbol sahasını tam ortadan ikiye bölen çizgiye orta çizgi denir. Kaleler oldukları kısa kenar çizgisinin tam ortasında konumlandırılmıştır. Kale 2 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğindedir. Yan direği ve üst direği 8m*8m olmalıdır ve aynı malzemeden yapılmak zorundadır. Üst direkle yan direğin birleştiği şeritler aynı renk olur ve her ikisi de 28 cm olmak zorundadır. Diğer şeritler 20 cm'dir. Topun geri dönmesini engellemek için de kale ağ ile donatılır.




        Kale çizgisine 3 metre uzakta olan ve kale sahası çizgisine paralel olan kesik çizgi serbest atış çizgisidir. 

        Kale çizgisinin arka yüzünden 7 metre uzakta olan paralel çizgi 7 metre çizgisidir. Bu çizgi 1 metre uzunluğundadır ve her iki ucu kenar çizgilerine eşit uzaklıktadır.

        Kale sahası kenar çizgilerine eşit uzaklıkta olup kale çizgisine paralel 6 m uzunlukta olan 3 m uzunluğundaki bir çizgiyle belirlenir. Bu çizgiye kale sahası çizgisi denir. 

        Kale çizgisinin arka yüzünden uzaklığı 4 m olan ve kaleye paralel olan çizgiye kalecinin sınır çizgisi denir. 15 cm uzunluğundadır ve kenar çizgisinin tam orta yerinde bulunur.

        İki kenar çizginin orta noktasını birleştiren ve sahayı ikiye bölen çizgiye orta çizgi denir.

       Değişme çizgileri; orta çizginin her iki yanında orta çizgiden 4.5 m uzaklıkta, kenar çizgisine dikey çizilmiş 15 cm uzunluğunda çizgilerle sınırlanış ve her iki takım oyuncularının giriş- çıkışları için düzenlenmiş bölümlerdir.



        
             TOP 
     Topun büyüklüğü ve ağırlığı bayanlarda ve erkeklerde değişmektedir. Büyük erkekler için topun çevresi maç boyunca 58 cm -60 cm ; topun ağırlığı ise 425 -475 gram olmak zorundadır. Büyük bayanlar için ise topun çevresi 54 cm - 56 cm ; ağırlığı ise 325-400 gram olmalıdır. Toplar deri veya sentetik maddeden ithal edilmiş olmalıdır. Dış yüzeyi kaygan olmamalıdır. Maçlarda zorunlu olmadıkça top değişimi yapılamaz. Uluslararası müsabakalarda İHF işaretli toplar kullanılmak zorundadır.   
        

      

         



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder