24 Nisan 2016 Pazar

TENİS



SPOR
TENİS
      Tenis, tenis raketi ve topla iki kişi arasında oynanan spor dalıdır. Aslında ikişer kişilik iki takım arasında da oynanabilir. Oyuncuların amacı tenis raketini kullanarak topu rakip takımın sahasında düşürmektir. Tabi bunu kurallar dahilinde yapmak zorundadırlar. Bu durumda en çok puanı alan oyunun sonunda galip gelir. Bu oyunun kökü Ortaçağda Fransaya dayanır. Tenis yakın zamanda önce İngilizce bilen ülkelerde yayılmıştır. Daha sonralarda diğer ülkelere yayılmaya başlamıştır.
    Tenis günümüzde bir olimpiyat sporu olarak oynanmaktadır ve her yaştan her seviyeden her ülkeden oyuncular vardır.
     MASA TENİSİ
   
  Masa tenisi iki veya dört oyuncu arasında oynanır. Oyuncular topu birbirlerine topu ileri geri olarak atarlar. Ortasında ağ olan bir masanın üzerinde oynanır.
    Üreticiler masa tenisi adı altında bir sürü malzeme sattıkları İngiltere ve Avrupa'da sessizce yayılmaya başlamıştır. 1921 yılında İngiltere'de yeni bir masa tenisi federasyonu kurulmuştur. Sonrasında 1929'da dokuz ülkenin katıldığı programda Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu kurulmuştur.
       İlk dünya şampiyonası 1926 yılında Londra da yapıldı.


   Masa Tenisinde Kurallar :
  • Masaya vücudun herhangi bir bölgesinin değmesi ya da yaslanması yasaktır.
  • Oyuncu servis kullanırken topun en az 16 cm yükselmesi gerekmektedir.
  • Karşılayan taraf topu karşılayamazsa sayı servis atan tarafa geçer.
  • Top aynı sahanın masasında iki kere masaya çarparsa sayı karşı tarafa geçer.
  • Servis atan kişinin servisi geçersiz olursa yani atamaz veya yanlış atarsa sayı karşı tarafa geçer.
  • Topa vurulduğunda karşı tarafa geçmezse veya fileye takılırsa sayıyı karşı taraf alır.
  • Topa vururken boşta kalan elin masaya değmemesi gerekiyor yoksa sayı kaybedilir.
  • Oyuncu topa kendi sahasına değmeden vurursa sayıyı kaybeder.
  • Topa art arda iki kere vurulamaz.

KORT TENİSİ

   Profesyonel bir tenis kortu dikdörtgen şeklinde olur. Uzunluğu 23,77 m, genişliği 10,97 m'dir(iki kişilik). Kort bir ağ ile tam ortadan ikiye ayrılır. Bu ağ 1,07 m yüksekliğindeki iki direğim üzerinden geçen çelik tel veya kordona asılmıştır. Bu ağ gergin olmalı, direkler arasını tamamen doldurmalı ve topun geçemeyeceği kadar sıkı dokunmuş olmalıdır. Fileyi tutan çelik telin üzerinden geçerek yere sabitlenen bir orta bant ile ağın yüksekliği ve gerginliği ayarlanmalıdır. Ağın üzerindeki çelik tel bir bant tarafından (ağ bandı) örtülmüş olmalıdır. Ağ bandı ile orta bant tamamıyla beyaz olmalıdır. 

     Kortların genişliğini belirleyen çizgilere sınır çizgileri denir. Bunların ortasındaki küçük işaretin adı çilekeş çizgisidir. Çilekeş çizgilerinin kalınlığı 5 cm'dir. 

    Beş ana türde tenis kortu vardır. 
  1. Toprak(kil)
  2. Çim
  3. Sert yüzey
  4. Halı Saha 
  5. Sentetik
     Kortların yüzeyinde kullanılan maddeye bağlı olarak topun yere değme hızı da değişir. Bu iki kişilik oyunlarda oyunun seviyesini çok belirleyebilir. Bazı oyuncu belli yüzeylerde daha başarılı olabiliyorlar. Bu oyunculara başarılı oldukları kortun uzmanı denir. Mesela çim kort uzmanı veya toprak kort uzmanı vb.

     Toprak kortları yavaş kortlar olarak nitelendirilir. Çünkü top rakete gelene kadar hız kaybeder. Hız kaybettikten sonra oldukça yükseğe zıplar ve yere çarptıktan sonra aniden bir hızlanma olur. Oyuncular toprak kortlarda daha çok "top-spin" denilen vuruşları tercih ederler.

     Sert yüzey kortları ve çim kortları ise hızlı kortlar olarak nitelendirilir. Bu yüzeylerin en önemli özelliği kısa sıçrayışlardır. Böyle yüzeyli kortlarda daha çok sert oynayan oyuncular başarılı olur. Yani sert servis atan ve sert vuruşlar yapan oyuncular başarılı olur. Çim kortlarda topun sıçrama düzeyi çimin ne kadar sağlıklı olduğuna göre ve çimin ne sıklıkla biçildiğine göre değişir. Bu yüzden çimin yapısı ve biçilme sıklığı önemlidir.  

       Teniste sayı bir oyun, 6 oyun bir set olur. Oyunun gidişatına göre toplamda 3 setin iki setini veya 5 setin üçünü kazanan oyuncu maçı kazanmış olur. Eğer oyun sırasında puanlarda 40-40' lık bir eşitlik olursa oyun arada iki puan (avantaj+sayı) fark olana kadar devam eder.Genelde erkeklerde 5, bayanlarda 3 set oynanır.



VETERAN TENİSİ 

    Veteran tenis turnuvaları belli bir yaşı geçmiş sporcular için yapılır. Bu tür teniste turnuvalar hem kadınlar için hemde erkekler için 35 yaşta başlar ve bu turnuvalar 5 yıl aralıklarla yapılır. Erkeklerde 85, kadınlarda ise 75 yaş kategorilerinde oynanmaktadır. Bu kategorilerin ulusal ve uluslararası müsabakaları vardır. Dünyada 1 yılda 186 bireysel ve takım şampiyonası oynanır. En yaşlı tenisçi 93 yaşındadır.
     Her yıl dünya Veteran Şampiyonası Antalya ilinde 31 ülkeden toplam 600 kişinin katıldığı turnuvalar yapılır.


         













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder